درس های جنگ جمل | جنگی آموزنده

جنگ جمل هم مثل هر واقعه ی تاریخی دیگه ای درس و عبرت های زیادی دارد.

تیم پشتیبان من سعی کرده در این مقاله به 3 مورد از این عبرت ها بپردازد، با ما همراه باشید تا ورقی از تاریخ را مرور کنیم.

مطالعه کتاب
 

حب مقام = نابودی مردم

شما اگر یک مطالعه ۳۰دقیقه ای در مورد این جنگ داشته باشید، کاملا متوجه می شوید که عاملان این جنگ چه کسانی بودند!!!

عاملان این جنگ همانطور که در داستان جنگ جمل گفتیم: عایشه و طلحه و زبیر بودند.

  • از کجا مشخص است؟ از رفتار آن دو پس از به خلافت رسیدن امیرالمومنین
  • چرا؟ چون قبل از مرگ عثمان عایشه به مردم میگه بکشید این کفتار پیر را(عثمان) اما بعد از مرگ عثمان میگه یک لحظه عمر عثمان از کل عمر علی بهتره…

 

کاملا مشخصه این دو در فکر و ارزوی خلافت بودند به خاطر همین مردم را بر علیه عثمان کردند و بعد از آن که دیدند مردم به سراغ امیرالمومنین رفتند و علی علیه السلام حاکم شد به سراغ امیرالمومنین رفتند و از ایشان درخواست حکومت یمن و عراق را کردند؛ اما حضرت به درخواست آنها جواب رد دادند و عایشه و طلحه بلافاصله به مکه رفتند و دست به شورش زدند.

جنگ جمل
 

نتیجه این شد که جنگی سرگرفت که در آن حدود 12 هزار نفر از دنیا رفتند:

  • 5 هزار نفر از سپاه جمل
  • هزار نفر از سپاه امیرالمومنین
  • 6 هزار نفر هم در شورش هایی که در شهرهای مختلف بوجود اومد کشته شدند

 

یعنی 12 هزار خانواده یا بی سرپرست شدند یا اینکه جوان خودشان را از دست دادند؛ چرا؟ چون عایشه همسر پیامبر نمی‌خواد علی خلیفه مسلمین باشد.

پس اولین درس و عبرت جنگ جمل این است که، گاهی ممکن است حب مقام باعث نابودی زندگی های بسیاری شود.

خیلی از ما انسان ها میخواهیم در زندگی به جاهایی برسیم و خیلی چیزهارو هم فدای آن می کنیم، اما به این دقت نمی کنیم که چه چیز را فدای چه چیزی میکنیم

 

آیا همسر پیامبر حتما باید به بهشت برود؟

عبرت دیگه ای که می شود از جنگ جمل گرفت این است که تو حتی اگر بهترین خلق خدا همسرت باشه(عایشه) ،یا اینکه کسی باشی که پیامبر درباره تو بگه که هر کسی با شمشیر تو بمیره دوزخی ایست(زبیر) یا اگر هم جزو اصحاب بهترین خلق خدا باشی باز هم ممکنه اشتباه کنی(طلحه) و اشتباه تو خیلی سهمگین تر از یک فرد معمولی است.

بگذارید یک مثال براتون بزنم:

مثلا شما اگر دوچرخه داشته باشی، نهایت سرعتی که میتوانید در حالت معمولی برید ۳۰ کیلومتر بر ساعته و اگر خدایی نکرده تصادف بشه آنچنان آسیبی نمی‌بینید.

دوچرخه سوار
 

اما اگر کسی بوگاتی سوار شود و با نهایت سرعت یعنی ۴۰۰ کیلومتر رانندگی کند در این حین کوچک ترین اشتباه مساوی است با مرگ راننده فقط مقداری فرمون را ناگهانی کج کند اونجاست که  در یک صحنه اکشن با هفت هشت ده ملّق، دار فانی را وداع میگوید.

پس وقتی یک فرد در جایگاه پیامبر  اشتباه کند نتیجه اش میشود ده هزار کشته و ده هزار خانواده مصیبت زده

اما یک فرد معمولی  اگر اشتباه داشته باشد نهایتا پاچه خودش را بگیرد مثل یک سرباز در لشکر جمل که با تشخیص اشتباه وارد جنگ شده و فقط خودش مرده ولی باعث کشته شدن کس دیگری نشده است.

اما نتیجه:

فکر نکنیم چون مومن هستیم، چون نماز یا روزه بگیر هستیم یا چون دائما در مسجد هستیم، پس این باعث می شود که دیگه شیطان به ما کاری نداشته باشد… اتفاقا این زمان جایی است که شیطان بیشتر برای گمراهی فرد تلاش می کند چرا که همانطور که عرض شد شیطان با گمراهی این فرد انسان های بسیاری را هم گمراه کرده است.

 

صدبار اگر توبه شکستی بازآ

اما آیا عاملین جنگ جمل با این یک کار جهنمی هستند؟!

قطعا عایشه و طلحه و زبیر در زندگی خودشان بارها مورد امتحان خدا قرار گرفتند، در یکی پیروز و در چند تای دیگه شکست خوردند.

اما این دلیل نمی شود که بگوییم اینها با همان یک کار خطا جهنمی هستند

منظورم این است که خداوند و ولی خداوند مثل امام علی علیه السلام دائما در تلاش هستند که وجدان انسان را بیدار کنند تا از گمراهی نجات پیدا کنند.

در جریان جنگ جمل امام علی علیه السلام بارها و بارها این 3 نفر را موعظه کرد و خاطراتی را به ذهن آنها آورد یا اگر به جریان کربلا نگاه کنیم هم به این شکل است که امام حسین دائما در تلاش بودند که مانع جنگ شوند و دائما می خواستند با موعظه افراد بیشتری را از سپاه یزید جدا کنند تا نجات پیدا کنند.

توی زندگی خودمان خیلی باید با دقت عمل کنیم… همانطور که زندگی ما پر است از امتحانات، همانطور هم پر است از موعظه و تلنگر هایی که اگه به آنها توجه کنیم نجات پیدا میکنیم و مسیرمان عوض می شود.

ریسمان پاره
 

هر چقدر در زندگی اشتباه کرده باشیم و هر چقدر راه خطا رفته باشیم باز هم راهی برای بازگشت هست

تلاش کنیم تو زندگی مثل اون 3 نفر نباشیم و از فرصت هایی که برای ما پیش میاد به بهترین شکل استفاده کنیم.

کلام آخر…

در قرآن و منابع اسلامی داستان های زیادی نقل شده و همه به خاطر این است که از آنها درس بگیریم (بهترین راه آموزش داستان تعریف کردند است)

تاریخ مثل یک کتاب داستانی است که هر ورق آن آموزنده ی چیزی است که اگر به درستی از آن استفاده کنیم میتوانیم جلوی تکرار تاریخ را بگیریم.

درس و عبرت های جنگ جمل این سوال را برای ما بوجود می آورد که چه چیزی باعث می شود همسر یا اصحاب پیامبر، آخرین فرستاده خدا، روزی دشمن خلیفه خدا امیر المومنین شوند.

به نظر شما چه چیزهایی باعث می شود که ما، شیعیان امیرالمومنین خدایی نکرده روزی به روی امام زمان خودمان شمشیر بکشیم؟؟!

دیدگاهتان را بنویسید